Το χωριό του Αγίου Ανδρέα είναι η πρώτη κωμόπολη της Τσακωνιάς, μιας ευρείας περιοχής, τμήματα της οποίας βρίσκονται και στους τρεις Δήμους της Κυνουρίας. Οι Τσάκωνες, είναι απόγονοι των Δωριέων. Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη Δωρική διάλεκτο.

Στον Άγιο Ανδρέα διατηρούνται όμορφα πετρόκτιστα σπίτια που κάνουν τα σοκάκια της μικρής κωμόπολης ιδανικά για ρομαντικούς περιπάτους. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Τσάκωνες και στα καφενεία μπορεί κανείς να ακούσει τους γηραιότερους να μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο, καθώς και τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Σε απόσταση 3 χιλ. από την κωμόπολη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με το γραφικό της λιμανάκι, ωραία θέα προς το Μηρτώο πέλαγος και το Άστρος και αξιόλογη και καθαρή θάλασσα.

Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της Ιεράς Μονής Αρτοκωστάς, που αποτελείται από μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανώς ενετικής κατασκευής.

Αξίζει ακόμα, αν σας ελκύει ο θρησκευτικός τουρισμός, να επισκεφθείτε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Ενδύσσενας που τίστηκε περίπου στα τέλη του 17ου αι.

Αν βρεθείτε στον Άγιο Ανδρέα το μήνα Μάιο αξίζει να επισκεφτείτε τα πανηγύρια των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακόμα, εκείνα του Αϊ-Γιώργη, της Υπαπαντής και των Αγίων Αποστόλων.

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια του Άστρους, λίγο έξω από το χωριό του Αγίου Ανδρέα, που είναι και το όριο της Τσακωνιάς, ξεκινά το Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας με τους πολυάριθμους καταρράκτες και τις έντεκα λίμνες.

Κατηφορίζοντας προς την παραλία του Αγίου Ανδρέα, πολύ κοντά στη θάλασσα, θα συναντήσετε τα ερείπια ενός αρχαίου οχυρωμένου οικισμού, για τον οποίο αρκετοί ερευνητές εικάζουν πως πρόκειται για με την αρχαία πόλη Ανθήνη.

 

Leave a reply