Ο πόνος ήταν αφόρητος όταν αντίκρισες τον πρώην αγαπημένο σου να περπατά αγκαλιασμένος με την ερωμένη του. Όταν δε σου ζήτησε να χωρίσετε ένιωσες κάψιμο στην καρδιά. Η επιστήμη απέδειξε αυτό που σχεδόν όλες έχουμε βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Η ερωτική απογοήτευση είναι επώδυνη όχι μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε σωματικό!
Τι σχέση έχει η ερωτική απογοήτευση με το έγκαυμα;
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπό τον καθηγητή Ιθαν Κρος, διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος βιώνει το συναίσθημα της απόρριψης σε ερωτικό επίπεδο, στον εγκέφαλό του διεγείρονται οι ίδιες περιοχές με εκείνες που διεγείρονται κάθε φορά που αισθάνεται σωματικό πόνο. Μάλιστα, ο πόνος που προκαλείται όταν αγαπάς δίχως ανταπόκριση είναι ίδιος με τον πόνο που νιώθεις από έγκαυμα!
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει τον ψυχικό πόνο από τον σωματικό και συνεπώς η έννοια του επώδυνου χωρισμού και της ερωτικής απογοήτευσης που σε καίει βαθιά δεν αποτελούν μόνο μεταφορικές εκφράσεις αλλά ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα.
Η μελέτη, που πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αναμένεται να ρίξει φως στο πώς τα ψυχικά τραύματα και το συναίσθημα της απόρριψης συνδέονται με τον χρόνιο πόνο όπως η ινομυαλγία και να βοηθήσει στην επούλωσή τους.
Είναι αλήθεια. Οι χαμένες αγάπες πονούν για πάντα
Ο καθηγητής Κρος και η ομάδα του έλαβαν δείγμα 40 ατόμων, 21 γυναικών και 19 ανδρών που κατά τους τελευταίους 6 μήνες είχαν βιώσει άσχημο χωρισμό και ερωτική απογοήτευση ενώ κανένας τους δεν είχε ιστορικό χρόνιου πόνου ή ψυχικής ασθένειας.
Οι εθελοντές «καλωδιώθηκαν» για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου και των αλλαγών στην ροή του αίματος κατά την υποβολή τους σε δύο οδυνηρές, όπως αποδείχτηκε δοκιμασίες. Στην πρώτη δοκιμασία μια πηγή θερμότητας, αντίστοιχη με αυτή που εκπέμπεται από ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ που ακουμπά σε γυμνό δέρμα, εφαρμόστηκε στο χέρι τους. Στη δεύτερη δοκιμασία οι εθελοντές κλήθηκαν να δουν φωτογραφίες από τις χαμένες τους αγάπες και ερωτήθηκαν να διηγηθούν ιστορίες και στιγμές που έζησαν με τους πρώην αγαπημένους τους.
Και στις δύο περιπτώσεις, η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι τα δύο τμήματα του εγκεφάλου τους στα οποία παρατηρήθηκε διέγερση ήταν εκείνα που συνδέονται καθαρά με τον σωματικό πόνο… Οι αναμνήσεις δηλαδή και μόνο τους έκαναν να πονούν!
Νιώθεις κόπωση γιατί αγαπάς…
Παλαιότερες μελέτες έχουν εξετάσει το πώς το συναίσθημα της απόρριψης εκδηλώνεται στον εγκέφαλο, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τον σωματικό πόνο με τον ψυχικό παρουσιάζοντας ευρήματα που μπορoύν να βοηθήσουν στην καταπολέμησης των συμπτωμάτων της χρόνιας κόπωσης και πόνου.
Αλλωστε όπως αποδείχθηκε τραύματα του παρελθόντος μπορούν να σε κάνουν πολύ πιο ευαίσθητη στον πόνο και κατά συνέπεια πιο επιρρεπή ενώ τα συναισθήματά σου επηρεάζουν τη φυσική σου κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος και η κόπωση που αισθάνεσαι έχει βαθύτερα αίτια και ρίζες, που δε θέλεις να φέρεις ξανά στην επιφάνεια.