Λονδίνο

Ο κρόκος Κοζάνης (ή σαφράν) και το τζίνσενγκ κατατάσσονται πρώτα στην λίστα των φυσικών αφροδισιακών, σύμφωνα με καναδική μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Food Research International.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκελφ στο Οντάριο, με επικεφαλής τον Δρ Μάσιμο Μαρκόνε του Τμήματος Επιστήμης των Τροφίμων, υποστηρίζουν ότι το κρασί και η σοκολάτα φαίνεται επίσης να έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, όμως αυτές βρίσκονται κυρίως στο μυαλό, καθώς επηρεάζουν το επίπεδο των ενδορφινών και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Ειδικότερα, το αλκοόλ επιβεβαιώθηκε ότι αυξάνει μεν τη σεξουαλική διέγερση, αλλά μειώνει τη σεξουαλική απόδοση.

Τα αφροδισιακά έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως η γνώση για τις υποτιθέμενες φυσιολογικές και ψυχολογικές «ερεθιστικές» ιδιότητες τους -και κατά πόσο αυτές επαληθεύονται- δεν είναι επαρκείς.

Οι επιστήμονες λοιπόν οργνάνωσαν την πιο λεπτομερή συγκριτική καταγραφή και αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξετάζοντας εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο θέμα.

Όπως είπαν, «υπάρχει ανάγκη για φυσικά προϊόντα που βελτιώνουν την ερωτική διάθεση, χωρίς να έχουν αρνητικές παρενέργειες». Στην εποχή μας, προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζονται κυρίως με συνθετικά φάρμακα όπως η σιλδεναφίλη, τα οποία όμως μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, μυικούς πόνους, διαταραχή της όρασης κ.α.

Αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι και άλλες τροφές, όπως το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο, φαίνεται να αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση των ζώων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για να κατανοηθούν οι αφροδισιακές επιδράσεις τους στους ανθρώπους.
Άλλα φαγητά που φημίζονται για τις αφροδισιακές ιδιότητές τους, είναι τα στρείδια, το σαλάμι, το τσίλι κ.α.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ