Τη λίμνη Βοστόκ που κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής κατάφεραν να προσεγγίσουν Ρώσοι επιστήμονες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η γεώτρηση έφτασε σε βάθος 3768 μέτρων, μόλις 5 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης.
Η λίμη Βοστόκ αποτελεί ένα από τα τελευταία σύνορα του πλανήτη, καθώς βρίσκεται κάτω από σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα πάγου, έχει επιφάνεια 15.690 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια.
Οι Ρώσοι είχαν στόσο τη συγκεκριμένη γεώτρηση για περισσότερα από 20 χρόνια, ωστόσο λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ανταρκτική, της έλλειψης πόρων αλλά και των αμφιβολιών που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την ασφάλεια του εγχειρήματος, η αποστολή δεν είχε ολοκληρωθεί.
Όταν τελικά η γεώτρηση φτάσει στην επιφάνεια της λίμνης, οι ερευνητές θα στείλουν στα βάθη της ένα αποστειρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος, ευελπιστώντας να ανακαλύψουν αρχαίες μορφές μικροβιακής ζωής που ζουν στην απομόνωση εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η λίμνη κρύβει άγνωστες μέχρι σήμερα μορφές ζωής οι οποίες μπορούν και επιβιώνουν σε συνθήκες πλήρους σκότους.