Το πρόβλημα της, μόνιμα, χαμηλής λίμπιντο (ερωτική ορμή), στις γυναίκες, φαίνεται ότι σχετίζεται και με λειτουργίες του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, κατέδειξαν ότι οι γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο, εμφανίζουν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία, σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογικά επίπεδα ερωτικής ορμής.

Οι ερευνητές, υποστηρίζουν, ότι από αυτά τα δεδομένα, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι τέτοιου είδους προβλήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, έχουν κυρίως φυσιολογική-βιολογική προέλευση και δεν οφείλονται αποκλειστικά σε ψυχολογικά αίτια.

Για να φτάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γουέιν του Ντιτρόιτ, υπό τον δρα Μάικλ Ντάιαμοντ, κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν εθελοντικά στα πειράματα, καθώς αυτές παρακολουθούσαν, βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο, συνδυασμένα με κανονικά τηλεοπτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν 19 γυναίκες, που έχουν διαγνωστεί με χαμηλή λίμπιντο, ενώ οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους, συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες επτά διαφορετικών γυναικών, που είχαν κανονική λίμπιντο.

Στις επτά γυναίκες με το φυσιολογικό επίπεδο λίμπιντο, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Αντίθετα, στις γυναίκες με την χαμηλή λίμπιντο, δεν ανιχνεύθηκε τέτοια ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει, ότι αυτά τα αποτελέσματα, καταδεικνύουν ότι η χαμηλή λίμπιντο είναι μια βιολογική πάθηση, όμως άλλοι ειδικοί στην ψυχοσεξουαλική ιατρική δε συμφωνούν, εκτιμώντας ότι η απουσία εγκεφαλικής δραστηριότητας στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο, όταν είδαν ερωτικά βίντεο, δε σημαίνει, ότι κάτι πάει λάθος με τον εγκέφαλό τους και ότι το πρόβλημά τους έχει βιολογική αιτιολογία.

Το θεωρούν μάλλον, κάτι αναμενόμενο για μια γυναίκα που, για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους, έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ.

Σύμφωνα με τους σκεπτικιστές επιστήμονες, δεν είναι βέβαιο, ότι η νέα μελέτη αποδεικνύει τη βιολογική αιτία της χαμηλής λίμπιντο, ενώ μπορεί απλώς να δείχνει τη δράση της χαμηλής λίμπιντο στον εγκέφαλο.

Έτσι, η αιτιολογία της λεγόμενης ”διαταραχής χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας”, που τα τελευταία χρόνια μελετάται επιστημονικά, αναμένεται να παραμείνει ένα αμφισβητούμενο θέμα.

cosmo.gr

 

 

Leave a reply