Πολλοί άντρες , όπως και πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους πιθανό να περάσουν κάποιες περιόδους που μπορεί να διαρκέσουν και για αρκετούς μήνες , κατά τις οποίες να έχουν μειωμένη ή και ανύπαρκτη σεξουαλική επιθυμία.

Από που προέρχεται η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας; Θα πρέπει να τονίσουμε, πριν να πούμε οτιδήποτε άλλο , ότι τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά μπορεί να διαφέρουν και στο ίδιο το άτομο σύμφωνα με κάποιες σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της ζωής του.

Η επιθυμίας μας για σεξ μπορεί να μειωθεί καθαρά από ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και από σωματικούς. Σε φάσεις που η αυτοπεποίθηση μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ή σε περιόδους της ζωής μας στις οποίες πιθανό να περνάμε μια κρίση κατάθλιψης , η σεξουαλική μας επιθυμία είναι σαφώς μειωμένη.

Η γενικότερη ψυχολογική κατάσταση των δύο συντρόφων στη σχέση επίσης δύναται να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία. Οι συνεχείς καβγάδες και οι διαπληκτισμοί στο ζευγάρι καθώς και τα προβλήματα επικοινωνίας αναπόφευκτα μειώνουν την ανάγκη για σεξουαλική επαφή. Επίσης , διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις όπως τα επαγγελματικά προβλήματα ή τα προβλήματα υγείας στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον πιθανό να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Άλλοι παράγοντες που πιθανό να οδηγήσουν στην μείωση της σεξουαλικής διάθεση είναι οι αλλαγές στην εμφάνιση ή την υγιεινή του ενός από τους δύο συντρόφους. Η υπερβολική αύξηση βάρους και η ατημέλητη εμφάνιση πιθανό να κάνει τον ένα από τους δύο συντρόφους να μην έχει την ίδια επιθυμία απέναντι στον άλλο.

Ο πιο σημαντικός λόγος με ψυχολογικά αίτια είναι ο φόβος της απόδοσης. Εάν ένας από τους δύο συντρόφους φοβάται ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τον σύντροφο του σεξουαλικά , πιθανό να προτιμήσει την αποχή από την αποτυχία.

Οι καθαρά οργανικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην μείωση της σεξουαλικής διάθεσης είναι οι ορμονικές διαταραχές , παθήσεις των ωοθηκών ή των όρχεων , ανωμαλίες στη υπόφυση , ο διαβήτης , οι καρδιοπάθειες , η νεφρική ανεπάρκεια κλπ

Επίσης η σεξουαλική επιθυμία καταστέλλεται σαν αποτέλεσμα παρενεργειών φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Εάν η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας επιμένει , θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας .