Είναι πρακτική, μοντέρνα, οικολογική και φορτίζει ακόμα και το κινητό σας τηλέφωνο. Ο λόγος για την ηλιακή τσάντα, που έχει τη δυνατότητα να φορτίζει μικρές ηλεκτρονικές συσκευές χάρη σε ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο δημιούργησαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και καιρό τσάντες και χαρτοφύλακες που χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκές διατάξεις για να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό και στη συνέχεια να φορτίζουν μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.
Ωστόσο τα συγκεκριμένα πάνελ έχουν το μειονέκτημα ότι είναι άκαμπτα, καθώς αποτελούνται από ανόργανα υλικά (κυρίως πυρίτιο) που δεν μπορούν να διπλωθούν ή να λυγίσουν. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πλεονέκτημα της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ.
Χρησιμοποιώντας οργανικούς ημιαγωγούς οι Ελληνες επιστήμονες κατασκεύασαν εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ που δεν χρειάζονται σκληρό υπόστρωμα, αλλά μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε υφάσματα, μεμβράνες ή ακόμη και σε χαρτί.
«Η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή, γιατί στο πανεπιστήμιο δεν κάνουμε παραγωγή, έχει βγάλει την ηλιακή τσάντα στην αγορά εδώ και 3-4 μήνες» δηλώνει στην «Espresso» ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας Στέργιος Λογοθετίδης. «Οσο περνάει ο καιρός» προσθέτει ο ίδιος «θα γίνονται και καλύτερες τσάντες, με βελτιωμένη απόδοση και χρόνο ζωής, αλλά και μεγαλύτερες επιφάνειες όπου θα χρησιμοποιούνται τα φωτοβολταϊκά».
Τα εύκαμπτα πάνελ, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η ηλιακή τσάντα, είναι μόνο ένας από τους τομείς στους οποίους εργάζονται ο κ. Λογοθετίδης και οι συνεργάτες του, καθώς και πολλοί άλλοι επιστήμονες ανά τον κόσμο. Οπως αναφέρει ο καθηγητής, ο συνδυασμός οργανικών υλικ [Ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ επί το έργον.] κών και νανοτεχνολογίας θα φέρει σύντομα πραγματική επανάσταση ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή προϊόντων που σήμερα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Στο μέλλον θα δούμε οργανικές οθόνες τύπου «OLED» που θα ενσωματώνονται πάνω στα ρούχα μας, πολύπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα και μπαταρίες που κυριολεκτικά θα τυπώνονται πάνω σε λεπτές μεμβράνες, καθώς και βιοαισθητήρες που θα προσαρμόζονται σε υφάσματα και σε συσκευασίες τροφίμων.
Πολύ εντυπωσιακές θα είναι οι εφαρμογές που αφορούν τα σπίτια μας, τα οποία θα έχουν τοίχους που θα φωτίζουν τον χώρο και θα αλλάζουν χρώματα ανάλογα με τη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα θα διαθέτουν υψηλότατο βαθμό ενεργειακής αυτονομίας, καθώς τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την εξωτερική τους επιφάνεια. Οπως τονίζει ο Ελληνας καθηγητής, οι εφαρμογές των οργανικών νανοϋλικών είναι άπειρες και επιπλέον διαθέτουν το μεγάλο πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, αφού εφαρμόζονται σε φτηνές εύκαμπτες μεμβράνες μεγάλου μήκους.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ
Η ενασχόληση του εργαστηρίου με τα εύκαμπτα υλικά ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την κατασκευή ειδικών μεμβρανών για τη συσκευασία τροφίμων. Στη συνέχεια η έρευνα επεκτάθηκε στην εφαρμογή φωτοβολταϊκών πάνω σε μεμβράνες, καθώς και στα εύκαμπτα ηλεκτρονικά. Το 2002 ο κ. Λογοθετίδης οργάνωσε ένα από τα πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα νανοτεχνολογίας στην Ευρώπη, ενώ το 2003 ίδρυσε το ΝΑΝΟΝΕΤ (Δίκτυο Ερευνας στις Νανοτεχνολογίες και Νανοβιοτεχνολογίες), στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 270 ερευνητικά κέντρα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Λογοθετίδης και το εργαστήριό του έχουν οργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ για το ερχόμενο καλοκαίρι προγραμματίζουν μεγάλη έκθεση προϊόντων νανοτεχνολογίας [Μεμβράνες με φωτοβολταϊκά πάνελ από οργανικά υλικά.] στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Helexpo.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ… ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η Ελλάδα δεν επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία. Τόσα χρόνια δεν ήρθε η Πολιτεία να κάνει ένα ξεκίνημα και να ενισχύσει αυτόν τον φορέα» δηλώνει ο κ. Λογοθετίδης που τονίζει ότι εδώ και μία δεκαετία το εργαστήριο δουλεύει μόνο με το εξωτερικό, δηλαδή με ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα και σε συνεργασία με ξένες εταιρείες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξε ο τουρκικός ερευνητικός φορέας Tubikat που ζήτησε από τον κ. Λογοθετίδη την ένταξη εργαστηρίων και εταιρειών της γειτονικής χώρας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα που ο ίδιος διευθύνει.
Πηγή: espressonews.gr