Οι κεφαλιές, όταν είναι επαναλαμβανόμενες, μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και κεφαλαλγία. Αν τα χτυπήματα είναι πολύ βίαια μπορεί να επηρεάσουν τις γνωστικές ικανότητες, ειδικά εκείνες που αφορούν στη μνήμη και στη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Νταντί, στη Σκοτία, οι ποδοσφαιριστές που έκαναν πολλές κεφαλιές δυσκολεύονταν να συμμετάσχουν σ’ ένα παιχνίδι οι κανόνες του οποίου συνεχώς άλλαζαν – επιδείκνυαν δηλαδή χαμηλότερη νοητική ικανότητα.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι αμυντικοί, επειδή πρέπει να αποκρούουν τα ισχυρά απευθείας χτυπήματα των επιθετικών και τα μακρινά σουτ του τερματοφύλακα, καθώς και τα παιδιά.

Μια άλλη έρευνα του 1999, η μοναδική που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Προληπτικής Αθλητικής Ιατρικής του Αν Άρμπορ (ΗΠΑ) σε παιδιά από 11-14 χρονών, απέδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις κεφαλιές και στο σφύριγμα των αφτιών, στη ναυτία και στις κεφαλαλγίες.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούνται ελαφριές μπάλες και κράνη μέχρι τα παιδιά να μάθουν να χτυπούν την μπάλα με το μέτωπο, που είναι λιγότερο ευαίσθητο από τους κροτάφους ή την κορυφή του κεφαλιού.