Λάθος κ. Τόμσεν, λάθος!
Δε λέμε, αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις (που δεν έγιναν), ίσως απαραίτητες και πολλές αλλαγές στο κράτος. Όμως, η στυγνή φορολογική πολιτική που διέλυσε τη χώρα, κανείς δε μπόρεσε να την χωνέψει. Όλοι δέχθηκαν τις θυσίες, αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Ο κ. Τόμσεν είπε πως οι οριζόντιες περικοπές μισθών και τα απανωτά φορολογικά χαράτσια είναι ατελέσφορα και δεν θα αποδώσουν.
Ότι δηλαδή υποστήριζε με κάθε τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς. Υποστήριξε επίσης ότι η ύφεση, που πιθανόν να ξεπεράσει το 6%, οφείλεται στις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για τους ίδιους λόγους προέβλεψε και εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος ίσως πάνω και από το 10% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 9%. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο στραγγαλισμός της ελληνικής κοινωνίας και η αδυναμία πληρωμής των φόρων εκτίναξαν το έλλειμμα. O κ. Τόμσεν όμως είπε ότι το επόμενο βήμα για τους Έλληνες είναι η μείωση των μισθών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Να παρέμβει με άλλα λόγια νομοθετικά το κράτος, να μειώσει τους κατώτατους μισθούς έως τα 450 ευρώ, να προχωρήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, να περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός.
Το πρόσωπο του 2011!
Αυτή τη φορά το πρόσωπο της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό TIME, δεν είχε πρόσωπο. Το βραβείο πήγε στον Διαμαρτυρόμενο ‘από την Αραβική Άνοιξη στην Αθήνα, από το Occupy Wall Street στη Μόσχα’. Το Πρόσωπο της Χρονιάς, κατά την εκδοχή του περιοδικού, είναι «οι άνθρωποι οι οποίοι επέδρασαν στις ειδήσεις και στη ζωή μας – από την καλή έννοια της λέξης ή την κακή». Σε κάθε συγκέντρωση η ιδέα της δημοκρατίας ήταν παρούσα. Δημοκρατία, δηλαδή ο «δήμος» -ο λαός- κρατεί (εξουσιάζει). Ο λαός ζητά αλλαγή στα πολιτικά ήθη, διέξοδο στη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας, επί της ουσίας συμμετοχή και διάλογο. Ζητά επιστροφή της πολιτικής στους πολίτες που θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους. Όσο δεν αλλάζουν τα πρόσωπα, οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά για τη δημοκρατία.