Το Παράλιο Άστρος απέχει 46 χλμ από την Τρίπολη. Πήρε το όνομά του από το αστεροειδές σχήμα του υψώματος στη βόρεια πλευρά του, που οι ντόπιοι αποκαλούν «νησί». Στην κορυφή του «νησιού», δεσπόζει το παλιό κάστρο. Χτίστηκε το 1256 μ.Χ. από τον Πρίγκιπα Γουλιέλμο Βιλεαρδουινό με σκοπό να προστατευθούν οι ντόπιοι από τις επιδρομές.
Το Παράλιο Άστρος προσφέρεται για ήσυχες, ρομαντικές βόλτες στο γραφικό του λιμάνι, το πρώτο λιμάνι της Πελοποννήσου, με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα, καθώς και για μικρές εξερευνήσεις στα γραφικά σοκάκια του.
Η παραλία του Άστρους απλώνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων και προσφέρει αρκετές εναλλαγές ανάμεσα σε ερημικές αμμουδιές και οργανωμένες πλαζ που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες όλων των επισκεπτών.
Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε, και την ιστορική κωμόπολη του Άστρους.Η διαδρομή από το Παράλιο Άστρος στο Άστρος είναι υπέροχη. Εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, λεμονιές και πορτοκαλιές που αποτελούν τα βασικά είδη καλλιέργειας της περιοχής.
Στο Άστρος συγκλήθηκε την Άνοιξη του 1823 η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, στη Σχολή Καρυτσιώτη, όπου στεγάζεται, σήμερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, στο οποίο φιλοξενείται συλλογή μαρμάρινων επιγραφών από την έπαυλη του Ηρώδου Αττικού από την περιοχή Λουκού της Κυνουρίας, από την αρχαία Θυρέα και άλλα αντικείμενα των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων. Η αυλή του μουσείου, δε, φιλοξενεί τμήματα της έπαυλης.
Αξίζει, ακόμα, μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Εύας, κοντά στην Ιερά Μονή Λουκούς, βορειοδυτικά του Άστρους. Πρόκειται για το χώρο που έκτισε την 20.000 τ.μ. έπαυλή του ο Ηρώδης ο Αττικός το 2ο μ.Χ. αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα στον ελλαδικό χώρο, εξαιρετικά πλούσιο σε εντυπωσιακά γλυπτά και ψηφιδωτά.
Σχεδόν απέναντι από την Έπαυλη του Ηρώδου Αττικού, βρίσκεται η Ιερά Μονή Λουκούς, που χτίστηκε το 12ο αι. μ.Χ. πάνω στα ερείπια Ναού του 5ου αι. μ.Χ. και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Επιστρέφοντας στο Παράλιο Άστρος, κινούμενοι Βόρεια, θα συναντήσετε την παραλία του Ατσίγγανου και των Βερβένων.
Κάστρο Παραλίου Άστρους
Στο Παράλιο Άστρος πάνω στο βραχώδη λόφο βρίσκεται το κάστρο χτισμένο τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Διατηρείται μεγάλο μέρος του οχυρωματικού τείχους και ένας από τους στρογγυλούς πύργους του. Η θέα που χαρίζει στον επισκέπτη είναι μεγάλη τόσο προς τη μεριά της θάλασσας όσο και από την κατεύθυνση της στεριάς. Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί ως διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.
Παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από το Δήμο Άστρους και μετά από σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις μετατράπηκε σε Μουσείο της Κυνουρίας το έτος 1985.
Διαθέτει επίσης μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση.
Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
- αρχιτεκτονικά μέλη από την Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας).
- ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων.
- μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας.
- επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.