Επιτέλους, βρέθηκε η αιτία που ακόμη και ένα πιάτο ενός master chef μέσα σε ένα  αεροπλάνο παραμένει άγευστο ή αλλιώς όπως συνηθίζουμε να λέμε άχρωμο και άοσμο…

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά διαπιστώθηκε  ότι οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την αίσθηση της γεύσης τους, όταν ακούνε συνεχώς το διάχυτο θόρυβο που υπάρχει μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και των εργαστηρίων της εταιρίας Unilever, υπό τον δρα Άντι Γουντς και την Έλεν Πολιάκοφ, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό για θέματα διατροφής «Food Quality and Preferences» (Ποιότητα Τροφής και Προτιμήσεις), σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Ιντεπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανακάλυψαν ότι ο λεγόμενος «λευκός θόρυβος» στο υπόβαθρο μέσα σε ένα αεροσκάφος συνίσταται από τυχαίους ήχους σε διαφορετικές συχνότητες, π.χ. από τους κινητήρες του αεροπλάνου. Ο ήχος αυτός έχει μια απρόσμενη επίδραση, καθώς μειώνει την ικανότητα του ανθρώπου να γεύεται ιδιαίτερα το αλάτι και τη ζάχαρη, με συνέπεια τα φαγητά που σερβίρουν οι αεροσυνοδοί, να φαίνονται λίγο-πολύ – ανάλογα με τον κάθε επιβάτη- ανάλατα ή άγλυκα.

Μάλιστα οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, πέρα από την αλλοίωση της γεύσης του αλμυρού και του γλυκού, ορισμένοι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψή μας για το πόσο τραγανιστή είναι μια τροφή, πράγμα που υποσυνείδητα επηρεάζει τη γνώμη μας για το πόσο φρέσκια αλλά και εύγεστη είναι.

Οι επιστήμονες έκαναν διάφορα πειράματα βάζοντας εθελοντές με κλειστά μάτια να τρώνε διάφορα φαγητά, ακούγοντας παράλληλα από ακουστικά ποικίλους θορύβους (ή κανένα θόρυβο) και ζητώντας τους στη συνέχεια να βαθμολογήσουν τη γεύση της τροφής.

Το μυστήριο του άνοστου φαγητού στο αεροπλάνο λύθηκε, κάτι που δικαιολογεί εν μέρει τις ιδιοτροπίες των ανικανοποίητων επιβατών…

 

Leave a reply