Θα τον κάνω να αλλάξει…
Τους πρώτους μήνες της σχέσης πίσω από τα γυαλιά του ενθουσιασμού και του τρελού έρωτα όλα φαίνονται υπέροχα. Τα μικρά ελαττώματα του συντρόφου μας, φαντάζουν χαριτωμένα και στα μάτια μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας του. Με το πέρασμα του χρόνου τα μειονεκτήματα παύουν να αποτελούν το αλατοπίπερο της σχέσης και μεταμορφώνονται σε χιονοστιβάδα, ικανή να καταστρέψει την σχέση μας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζουν να μπαίνουν ιδέες στο μυαλό μας. «Πάει, τελείωσε, θα χωρίσω» λέμε, ή καλύτερα «θα τον αλλάξω».
Γιατί θέλουμε να αλλάξουμε το σύντροφό μας;
1 Γιατί θέλουμε να τον ελέγχουμε
Είναι πραγματικά όμορφο να βλέπουμε ότι ο άλλος μπορεί να γίνει «καλύτερος άνθρωπος» για χάρη μας. Αυτό το «γίνομαι καλύτερος άνθρωπος» είναι υγιές όταν κρύβει μια αμοιβαιότητα. Όταν δηλαδή καθώς εξελίσσεται η σχέση οι δύο σύντροφοι ωριμάζουν, αλλάζουν, είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν αδυναμίες και
να απαλλαχτούν από κακές συμπεριφορές ή συνήθειες που θα μπορούσαν να πλήξουν τη σχέση τους. Ανάμεσα όμως σε αυτή την αμοιβαία «μεταμόρφωση», που γίνεται για το καλό της σχέσης, και τη φιλοδοξία να γίνει ο άλλος όπως τον θέλουμε εμείς, η διαφορά είναι τεράστια. Η φιλοδοξία αυτή κρύβει την ανάγκη να έχουμε τον έλεγχο πάνω στη σχέση. Όσο πιο ανασφαλής αισθάνεται κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανάγκη του να φέρει τον άλλον στα μέτρα του», ώστε να έχει πάντα τον έλεγχο.
2 Γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε εμείς
Επειδή το πιο επώδυνο και δύσκολο είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας, συνήθως επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο του να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον άλλον. Αυτό που σπάνια καταλαβαίνουμε είναι πως μόνο αν αλλάξουμε τον εαυτό μας υπάρχει περίπτωση να αλλάξει και ο σύντροφός μας καθώς σε όλου του είδους τις σχέσεις ο άλλος είναι ο «καθρέφτης» μας και αντίστροφα
Τι μπορούμε να κάνουμε!
Όσο αρνητικό είναι για τη σχέση μας να θέλουμε να αλλάξουμε τον άλλον, εξίσου επικίνδυνο είναι να μην έχουμε καμία απαίτηση συμβιβαζόμενοι με την μετριότητα.
Για να πάνε καλύτερα τα πράγματα καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε τα εξής:
1.Ό,τι ισχύει για μας, ισχύει και για τον άλλον. Αν πρέπει να αλλάξει ο ένας, τότε σίγουρα πρέπει να αλλάξει και ο άλλος. Ποτέ δεν φταίει ο ένας σε μία σχέση και χρειάζονται δύο για ένα καλό ταγκό.
2.Ας μάθουμε να αποδεχόμαστε τον σύντροφό μας όπως είναι. Μια κινέζική φιλοσοφία λέει: δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη ζέβρα να αλλάξει τις ραβδώσεις της». Σε ελεύθερη μετάφραση, ας μάθουμε να αγαπάμε τον άνθρωπό μας με τα ελαττώματά του. ʼλλωστε κι εκείνος ανέχεται πολλά από τα δικά μας.
3.Η κατανόηση πάντα κερδίζει. Κάθε φορά που προσπαθούμε να διορθώσουμε τον άλλον δεν χρειάζεται να τον στήσουμε στον τοίχο. Η κατανόηση, η ηρεμία και ο γλυκός τρόπος βοηθούν περισσότερο στην επίλυση των προβλημάτων, ανοίγουν την καρδιά και δεν φέρνουν τον σύντροφό μας σε αμυντική θέση. Αντίθετα του δίνουν το περιθώριο να έρθει ακόμα πιο κοντά μας.