Τελευταία βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά την ορολογία LED TV να μπαίνει στις ζωές μας, με τις περισσότερες εταιρείες να διαφημίζουν τα νέα τους επαναστατικά προϊόντα με την καινούρια τεχνολογία, τονίζοντας πόσο πολύ θα μας βοηθήσει αυτή στην ποιότητα εικόνας αλλά και θα δώσει έναν άλλον αέρα εμφάνισης στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό μας.
Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Ενώ συνήθως βλέπουμε ότι οι διαφημιστικές τακτικές των εταιρειών, αφορούν τεχνολογίες που στην καθημερινότητα έχουν μικρή έως και ελάχιστη επίδραση, αφού ο απλός θεατής δεν τις αντιλαμβάνεται, εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
.
Ο λόγος που είναι αλλιώτικη η κατάσταση είναι γιατί η διαφορά στην ποιότητα των χρωμάτων είναι όντως υπαρκτή και εύκολα αντιληπτή με γυμνό μάτι, με βάση τα όσα λένε οι αγοραστές, ενώ βέβαια είναι πλέον από ξεκάθαρη η εμφανισιακή διαφορά, με τις νέες LED TV της SAMSUNG να είναι λεπτές σαν «ξυράφι»!
.
Παρόλα αυτά όμως, ο κόσμος και το γενικό κοινό, ακόμα δε γνωρίζει τίποτε για τη νέα αυτή τεχνολογία των LED TV – τι είναι στην πραγματικότητα οι τηλεοράσεις αυτές και πως αλλάζουν την έως τώρα εμπειρία μας; Είναι καλύτερες οι LED TV από τις Plasma TV; Πολλές οι απορίες λοιπόν και μάλλον ήρθε η ώρα να τις λύσουμε, με τη βοήθεια του μικρού οδηγού που σας ετοιμάσαμε – καλή ανάγνωση!
.
1. Μια LED TV δεν είναι κάποιο νέο είδος τηλεόρασης
.
Οι κατασκευάστριες εταιρείες μπορεί να το αφήνουν να φανεί σαν να είναι κάτι νέο και επαναστατικό, αλλά αυτό ισχύει μόνο εν μέρει. Μπορεί οι LED TV να είναι κάτι καινούριο, αλλά βασίζονται πάνω στη βελτίωση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας των LCD TV. Οι διαφορά τους είναι μία: Οι LED TV χρησιμοποιούν διόδους φωτισμού (LEDs) αντί για cold-cathode fluorescent lights (CCFLs), που έχουν οι LCD TV.
Μια συστοιχία από CCFLs
.
Μην μπερδεύεστε, είναι εύκολο και θα το εξηγήσουμε αργότερα. Απλώς σκεφτείτε ότι οι στάνταρ LCD TV έχουν CCFLs και οι LED TV έχουν LEDs, αλλά χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο panel, την ίδια οθόνη στην ουσία, για να δείξουν την εικόνα τους. Η διαφορά βέβαια, είναι μεγάλη και θα σας πούμε λίγο παρακάτω το γιατί.
.
Επίσης, σε καμία περίπτωση μην συγχέετε τις OLED TV με τις Plasma TV και τις LED TV. Οι πρώτες δύο τεχνολογίες βασίζονται στην αρχή ότι κάθε pixel στο panel της οθόνης είναι και μόνο του η δικιά του πηγή φωτός, ενώ στις LED-backlit LCD TV (όπως έπρεπε να είναι το πλήρες όνομά τους), τα pixels φωτίζονται από πίσω, από μια εξωτερική πηγή φωτός (backlight).
2. Υπάρχουν δύο τύποι LED TV
.
Όπως είπαμε και πριν, στην ουσία μια LED TV είναι μια LCD TV, με μια συστοιχία από μικροσκοπικά LEDs που αναλαμβάνουν το φωτισμό των pixels, έχοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα CCFLs. Το θέμα είναι ότι αυτή η τεχνολογία άνοιξε διάπλατα το δρόμο για δύο οδούς: Τις υπερβολικά λεπτές LED TV και τις εξαιρετικά ποιοτικής εικόνας LED TV.
.
Ας ξεκινήσουμε με τις «παραδοσιακές», που είναι αυτές με την καλύτερη ποιότητα χρωμάτων. Αυτές οι LED TV έχουν στο πίσω μέρος του panel μια πλήρη συστοιχία από LEDs, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην εικόνα, μιας και τα LEDs μπορούν και ξεπερνούν κατά πολύ σε απόδοση τα CCFLs, καταφέρνοντας να πετύχουν επίπεδα μαύρου και ζωντάνια στα άλλα χρώματα, που αγγίζει νέα επίπεδα που ποτέ ξανά δεν έχουμε δει σε LCD TV.
Μια εξαιρετικά λεπτή SAMSUNG edge-backlit LED TV
.
Αυτό βέβαια κοστίζει σε όγκο, μιας και ειδικά στις κορυφαίες ποιοτικά τηλεοράσεις, η συστοιχία των LEDs είναι αρκετά πυκνή και το πάχος της τηλεόρασης παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτό των LCD και Plasma TV. Τι έκαναν λοιπόν οι κατασκευαστές; Πολύ απλά, αντί να έχουν μια ολόκληρη συστοιχία από LEDs πίσω από το κάθε pixel, έβαλαν τη συστοιχία αυτή σε κάθε μία από τις τέσσερις γωνίες των άκρων της οθόνης, οδηγώντας στην ανάπτυξη της «Edge-backlit LED TV», που απολαμβάνει το συνδυασμό της ποιότητας μιας κλασικής LED TV μαζί με το υπερβολικά λεπτό πάχος, που οδηγεί σε νέες σχεδιαστικές τάσεις και τηλεοράσεις που γίνονται «αντικείμενα πόθου».
.
Βέβαια, οι edge-backlit LED TV σε σχέση με τις κλασικές LED-backlit TV, θα έχουν τη διαφορά τους σε ποιότητα – όλα αυτά όμως, παρακάτω.
.
3. LED-backlit TV εναντίον edge-backlit LED TV
.
Στις LED TV, εν αντιθέσει με τις κλασικές LCD TV με τα CCFLs, τα LEDs μπορούν να σβήσουν και τελείως, ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο μαύρου, μια τεχνολογία που είναι ευρέως γνωστή ως «Local dimming». Αυτό υπάρχει σε αρκετά ακριβά μοντέλα και κάνει την εικόνα να προσεγγίζει «επικίνδυνα» τα επίπεδα του τέλειου, ενώ η SONY δήλωσε πως με τη νέα της σειρά XBR8 με τεχνολογία με LEDs 4πλού φωτισμού, θα καταφέρει να ξεφύγει σημαντικά από τον ανταγωνισμό, κερδίζοντας άνετα το θρόνο για το καλύτερο μαύρο σε LCD TV.
.
Γιατί μας νοιάζει το μαύρο τόσο πολύ; Γιατί πολύ απλά, όσο πιο βαθύ είναι, τόσο πιο καθαρή εικόνα έχουμε και τα χρώματά μας είναι πιο ζωντανά από ποτέ, φτάνοντας σε επίπεδα φυσικού ρεαλισμού, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικότερα τώρα που μπαίνουν στη ζωή μας όλες οι High Definition τεχνολογίες, ακόμα και στην καθημερινότητα μπροστά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που θα αποκτήσουν ψηφιακό σήμα.
H CCFL συστοιχία πίσω από το Panel
.
Στις edge-backlit LED TV όμως τώρα, όπως και στις κλασικές LCD TV με τα CCFLs, το local dimming είναι προς το παρόν αδύνατο να υπάρχει. Έτσι, υπάρχουν ανησυχίες ότι όπως και με τις LCD TV, έτσι και με τις λεπτές LED TV, κάποιος θα μπορεί εύκολα να προσέξει διαφορές στην χρωματική ποιότητα ανάλογα με το πιο σημείο της εικόνας κοιτάει και με το πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει ένα φωτεινό με ένα σκοτεινό τμήμα του panel.
Αυτό βέβαια συμβαίνει, αλλά μόνο εν μέρει. Όταν έχουμε σε μια σκοτεινή σκηνή ένα φωτεινό αντικείμενο, μια μικρή «αύρα» ίσως όντως να σχηματιστεί γύρω του. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα είναι όσο μεγάλη θα ήταν σε μια κλασική LCD TV. Εάν μάλιστα σκεφτείτε το πόσοι άνθρωποι δεν έχουν καν προσέξει αυτό το φαινόμενο που οι ειδικοί το αποκαλούν «blooming», τότε θα αντιληφθείτε ότι μάλλον αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά ασήμαντο και ενδιαφέρει απόλυτα μόνο τους εραστές της απόλυτης ποιότητας, που είναι οι αληθινοί Videophiles!
.
4. Τι γίνεται όμως με το backlight-bleeding στις λεπτές edge-backlit LED TV;
.
Καταρχάς, τι είναι το backlight bleeding; Ανοίξτε την οθόνη του υπολογιστή σας ή την τηλεόρασή σας και βάλτε ένα εντελώς λευκό ή εντελώς μαύρο φόντο. Ειδικότερα στο μαύρο, τα πράγματα είναι ευκολότερα – στο 90% των οθονών, θα δείτε ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές πιο «λευκές» από τις άλλες, με ελάχιστα πιο ανοιχτό γκρι χρώμα, ενώ αντίστοιχα στο λευκό ίσως κάποιες να έχουν λιγότερο λευκό χρώμα, με τάση προς το κίτρινο.
.
Αυτό το φαινόμενο για κάποιους είναι ασήμαντο, αλλά για τους λάτρεις της ποιότητας εξαιρετικά σημαντικό. Οι edge-backlit LED TV λοιπόν, όντως εμφανίζουν, τουλάχιστον στις πρώτες γενιές, μια ελάχιστη χρωματική διαφορά στις άκρες του panel (όπου και βρίσκονται οι λωρίδες των LEDs), σε σχέση με το υπόλοιπο panel. Βέβαια, οι διαφορές δεν είναι σημαντικά μεγάλες σε καμία περίπτωση – απλώς είναι κάτι που ο φανατικός με την εικόνα θα το αντιληφθεί.
5. Οι LED TV κάθε είδους, δεν πετυχαίνουν καλύτερες γωνίες θέασης από τις LCD TV
.
Αυτό είναι αλήθεια – οι LCD TV «υποφέρουν» στις γωνίες θέασης, μιας και με μικρές αλλαγές στο επίπεδο του ματιού, τα χρώματα και η ποιότητά τους αλλάζει. Σαφώς, τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν που οι αλλαγές ήταν δραματικές, αλλά έχουν βελτιωθεί υπερβολικά – βέβαια και πάλι, το μάτι μας μπορεί να καταλάβει έστω και τις σημερινές μικροαλλαγές.
.
Οι LED TV λοιπόν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να το φτιάξουν αυτό, μιας και είναι καθαρά θέμα των pixels του panel. Το πρόβλημα που έχουν όμως, είναι άλλο: Η ποιότητα εικόνας των κορυφαίων LED TV είναι τόσο καλή, που ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στο μάτι κάποιου έμπειρου θεατή, θα γίνει εύκολα αντιληπτή. Φυσικά, μιλάμε για έως και πολύ ανώτερη ποιότητα από τις κλασικές LCD TV, από όποια γωνία κι αν δούμε μια κορυφαία LED TV, απλώς όμως, το «πρόβλημα» με τις γωνίες θέασης έχει ακόμα δρόμο, ώστε να λυθεί τελείως.
.
6. Οι LED TV είναι ακόμα πιο οικονομικές σε κατανάλωση από τις κλασικές LCD TV
.
Και όχι μόνο βέβαια – η οικονομία που κάνει κάποιος με μια LED TV σε σχέση με μια Plasma TV είναι πραγματικά τεράστια σε ποσοστά, αλλά ας τα δούμε αναλυτικότερα:
.
Με μια κλασική LED TV όπως η 46” SAMSUNG UE46B6000 π.χ., η κατανάλωση έχει υπολογιστεί σε λιγότερα από 15 το χρόνο! Βέβαια, οι LCD TV δεν πάνε πίσω από οικονομία, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 20 το χρόνο, κάτι που βάζει τις Plasma TV σε πολύ πιο δυσμενή θέση, μιας και η κατανάλωσή τους κυμαίνεται από τα 60 μέχρι και περισσότερα από 120 το χρόνο!
Μια συστοιχία από LEDs
.
Με λίγα λόγια, μια 50άρα LED TV θα σας κοστίζει περίπου 1,5 το μήνα σε ρεύμα, ενώ μια 50άρα Plasma λίγο κάτω από 10 το μήνα. Τα ποσά ακούγονται ασήμαντα σε σύγκριση, αλλά η ποσοστιαία διαφορά είναι τρομακτική και είναι αυτή που ανάγκασε πάρα πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. και αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη, να θέσουν υπό συζήτηση και εφαρμογή το νόμο για την απαγόρευσή τους, προσδοκώντας σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
.
7. Η τεχνολογία LED μπορεί να φέρει και ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας
.
Αυτό είναι ένα θέμα δύσκολο. Όντως, οι εταιρείες (όπως είπαμε για τη σειρά SONY XBR8) ετοιμάζουν νέες και πολύ πιο καλές τεχνολογίες βασισμένες στα LEDs, προσπαθώντας να φέρουν ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας. Τα θέματα που θέλουν να λύσουν είναι δύο:
H σειρά των LEDs σε μια edge-backlit LED TV
.
α) Επίτευξη της απόλυτης ποιότητας που έχουν οι πλήρους συστοιχίας LED-backlit TV, ακόμα και στις υπερβολικά λεπτές edge-backlit LED TV. Αυτό για να γίνει, χρειάζεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία, με τους μηχανικούς να έχουν ήδη σκεφτεί αρκετούς τρόπους που μπορεί να τους το επιτρέψει, ή ακόμα και να ξεπεράσουν τα επίπεδα που πιάνουν οι σημερινές κορυφαίες LED TV.
.
β) Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων της LED τεχνολογίας, με συστοιχία από LEDs που θα αντιστοιχούν σε αναλογία 1:1 με τα pixels της οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι μια 1080p τηλεόραση με 2.073.600 pixels (1920×1080) θα χρειαστεί 2.073.600 LEDs για να φωτίζουν το καθένα το δικό του pixel. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι εφικτό, με ένα μεγάλο μειονέκτημα βέβαια – το κόστος, που αρχικά θα είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται μια LED TV
8. Οι κορυφαίες LED TV έχουν την ίδια ποιότητα εικόνας με τις Plasma TV
.
Δεν είναι ψέμα – πλέον η πρωτοκαθεδρία των Plasma TV φαίνεται πως φεύγει, μιας και οι LED TV τις έφτασαν. Οι LCD TV κάποτε δεν μπορούσαν κάποτε να αγγίξουν ούτε για αστείο το επίπεδο μαύρου που είχαν οι Plasma TV. Τώρα όμως, μιλάμε για ανταγωνισμό στα ίσια, με τις LED TV πλήρους συστοιχίας να μπορούν να κοντράρουν άνετα σε μαύρο τις καλύτερες Plasma TV, σε σημείο που αναγκάστηκαν οι Pioneer και Panasonic να βγάλουν τα μεγάλα τους όπλα σε όλες τις εκθέσεις, ώστε να θυμίσουν στους Videophiles που τις αγοράζουν, ότι βρίσκονται ακόμα «εδώ».
Βέβαια, για να λέμε και τα πάντα σωστά, τις γωνίες θέασης που έχουν οι Plasma TV δεν τις ονειρεύονται καν οι LCD και LED TV, με τους απαιτητικούς θεατές να ξέρουν ότι δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.
.
Όμως αυτό λιγότερο ενδιαφέρει τον μέσο θεατή – αυτός θα δει μια πολύ σημαντική διαφορά σε ποιότητα χρωμάτων και εικόνας σε σχέση με την παλιά του LCD TV, θα κάνει οικονομία έχοντας πολύ χαμηλότερη κατανάλωση από μια Plasma, βλέποντας ταυτόχρονα την ίδια καθαρή και κρυστάλλινη ευκρίνεια στην εικόνα, ενώ σίγουρα η τηλεόρασή του θα είναι και πιο ελαφριά από ότι μια Plasma TV. Εκεί κερδίζουν οι LED TV και γιʼ αυτό ο μέσος χρήστης δείχνει να τις προτιμά, αποφεύγοντας όσο περνάει ο καιρός, όλες τις άλλες τεχνολογίες.
.
9. Οι LED TV είναι πιο ακριβές από τις LCD TV
.
Τουλάχιστον για την αρχή, αυτό είναι ένας κανόνας. Δε μιλάμε για τεράστιες διαφορές, γενικά κάπου στο 15-25% κυμαίνεται ο μέσος όρος, αλλά όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αυτά αλλάζουν καθημερινά. Σε λίγο καιρό, οι LED TV θα κοστίζουν ακριβώς όσο κοστίζουν και οι LCD TV σήμερα, ενώ στο μέλλον αναμένεται να τις αντικαταστήσουν και πλήρως.
.
10. Οι LED TV δε θα δείξουν την αξία τους, αν η πηγή της εικόνας δεν είναι καλή
.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο θέμα από όλα. Μπορεί τα χρώματα σε μια LED TV να βελτιώσουν την εμπειρία θέασης ακόμα και μιας DivX ταινίας από τον Media Player σας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογήσει την αξία της εάν δεν τις βάλετε High Definition Video, ψηφιακό HD σήμα από τα τηλεοπτικά σας κανάλια, καθώς και αν δεν τις έχετε ρυθμίσει σωστά.
Φυσικά, σιγά-σιγά το Blu-ray αρχίζει να γίνεται mainstream και προσιτό σε όλους, οι υπολογιστές είναι ικανοί να παίξουν εύκολα HD 1080p Videos, ενώ και τα Ελληνικά κανάλια τηλεόρασης έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν το σήμα τους σε ψηφιακό, προσφέροντας μια εξαιρετικά καλύτερη εμπειρία θέασης, που θα αλλάξει τελείως τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση.
.
Τρόποι λοιπόν για να εκμεταλλευτούμε τη LED TV μας υπάρχουν και σίγουρα δικαιολογούν την αγορά της – το μόνο που μένει, είναι να τη ρυθμίσετε σωστά, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Από εκεί και πέρα, απλά απολαύστε κι εσείς τα σημαντικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, ξέροντας πλέον ακριβώς περί τίνος πρόκειται χάρη στο σύντομο οδηγό μας, που ευχόμαστε να σας βοήθησε!
Leave a reply