H φυσική άσκηση ωφελεί την υγεία σας, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάστασης και στόχων. Μπορεί βεβαίως να γίνει επικίνδυνη, αν κάνετε λάθη και αγνοείτε τις συστάσεις των trainers. Όσοι γυμνάζονται χωρίς πρόγραμμα και υπευθυνότητα ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Ενημερωθείτε σωστά και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας σώσουν από τραυματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας. Δείτε τα 7 κλασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε συστηματικά.

1. Μην ξεχνάτε το ζέσταμα. Αν δεν προετοιμαστείτε σωστά, θα ανεβάσετε τους παλμούς της καρδιάς απότομα και θα αυξήσετε την πιθανότητα τραυματισμού των μυών ή των αρθρώσεων. Για τους αρχάριους η γρήγορη αύξηση του παλμού σημαίνει ατονία, ζαλάδα, ακόμα και λιποθυμία, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ένας απλός τρόπος να προετοιμάσετε τους μυς για πιο απαιτητική άσκηση είναι το αργό περπάτημα για λίγα λεπτά.

2. Μην μπείτε στη σάουνα ή το Jacuzzi αμέσως μετά τη γυμναστική. Η υψηλή θερμοκρασία εκεί είναι καταστροφική για το σώμα σας που έχει ζεσταθεί πολύ από τη γυμναστική και κυρίως για τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν διασταλεί. Χρειάζεται να κρυώσετε λίγο για να επιστρέψετε στη ζώνη χαλάρωσης στην οποία το αίμα επιστρέφει στα όργανα. Αλλιώς καραδοκούν ζαλάδες, κομμάρες, ατονία, θερμοπληξία και καρδιακά επεισόδια. Ανάμεσα στη γυμναστική και τη σάουνα, μπορείτε να χαλαρώσετε ή να κάνετε ένα δροσερό ντους στα αποδυτήρια.

3. Μην κρατάτε την αναπνοή σας όταν σηκώνετε βάρη. Θα αυξήσετε την αρτηριακή πίεση, πράγμα που προκαλεί ατονία, ζαλάδα, κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικό. Εισπνοή και εκπνοή κατά τις δύο φάσεις της κάθε επανάληψης και φυσιολογική αναπνοή, σε κάθε άσκηση, λύνουν το πρόβλημα.

4. Μην ξεκινήστε κάποιο πρόγραμμα χωρίς την καθοδήγηση ενός γυμναστή και χωρίς να κάνετε έναν ιατρικό έλεγχο. Αν είστε αρχάριες, άνω το 45 ετών, καπνίζετε, έχετε υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη ή περιττά κιλά, τότε χρειάζεστε τη γνώμη των ειδικών. Ένα από τα παραπάνω κριτήρια, αρκεί για να σας θέσει σε κίνδυνο. Γι’ αυτό η καθοδήγηση είναι απαραίτητη.

5. Μην ξεπερνάτε τους ενδεδειγμένους παλμούς. Αγγίζοντας συχνά τη μέγιστη δυνατότητά σας, ταλαιπωρείτε την καρδιά και τους πνεύμονες χωρίς λόγο. Όταν ο καρδιακός παλμός είναι ταχύτερος από το μέγιστό σας, τότε αυξάνεται η πιθανότητα αρρυθμιών. Δεν χρειάζεται να υπερβάλετε για να κάψετε λίπος. Ο ιδανικός παλμός κατά την άσκηση πρέπει να είναι 55-85% του μέγιστού σας.

6. Μην χρησιμοποιείτε ενσωματωμένα βάρη ποδιών ή χεριών όταν περπατάτε ή κάνετε αεροβική. Η extra ενέργεια που θα καταναλώσετε θα είναι μικρή σε σχέση με τον κίνδυνο τραυματισμού. Μάλιστα το ρίσκο μεγαλώνει ανάλογα με το εύρος της κίνησης. Αυτά τα βαράκια στους καρπούς και τους αστράγαλους συστήνονται μόνο κατά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, στις οποίες μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα της κίνησης.
7. Μην αγνοείτε να μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας.Αρρυθμίες, πόνος, πίεση στο στήθος, ζαλάδα ή αϋπνία μετά από έντονη άσκηση είναι συμπτώματα ενός σώματος που γυμνάστηκε περισσότερο από το ενδεδειγμένο και αντιμετωπίζει σοβαρή πιθανότητα τραυματισμού ή καρδιακού επεισοδίου. Θα χρειαστεί να χαμηλώσετε τους ρυθμούς ή να ελαφρύνετε το πρόγραμμά σας. Καλό θα ήταν επίσης να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να κάνει τη δική του διάγνωση.

 

Leave a reply