Καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι κάνουν τατουάζ στο σώμα τους, αρκετοί αναρωτιούνται εάν υπάρχουν κάποιοι κρυφοί κίνδυνοι (πέρα από το ενδεχόμενο να μετανιώσει κανείς για το τατουάζ λίγα χρόνια αργότερα και να μην ξέρει πώς να το αφαιρέσει).
Οι υπόνοιες για πιθανούς κινδύνους έχουν σχέση με τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ. Πολλές παρασκευάζονται από μέταλλα: το μπλε λ.χ. περιέχει κοβάλτιο και αλουμίνιο, ενώ το κόκκινο μπορεί να περιέχει σουλφίδιο υδραργύρου.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του δέρματος που προκαλεί το τατουάζ, έχει εγείρει υπόνοιες ότι τα τατουάζ μπορεί να προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν καταγράψει κάποια (λίγα) περιστατικά καρκίνων στην περιοχή ενός τατουάζ.
Όμως ο δρ Άριελ Όσταντ, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, εξηγεί στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», πως τα περιστατικά αυτά δεν υποδηλώνουν ότι τα τατουάζ προκάλεσαν τον καρκίνο.
Είναι απίθανο, τονίζει, να προκαλέσουν ογκογένεση οι χρωστικές, διότι περιορίζονται σε μια ομάδα κυττάρων του δέρματος που λέγονται μακροφάγα και έχουν ως ρόλο την απορρόφηση κάθε ξένου σώματος.
Το πιθανότερο είναι πως τα τατουάζ έγιναν πάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο, δυσχεραίνοντας έτσι την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αλλαγών πάνω του. Όντως, αρκετά από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί αφορούν μελανώματα που δεν έγιναν εγκαίρως αντιληπτά, επειδή τα κάλυπτε κάποιο τατουάζ.
«Τα τατουάζ δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πάντοτε πρέπει να αφήνει καθαρό τον χώρο πάνω και γύρω από μια ελιά, ακόμα κι αν αυτή φαίνεται εντελώς φυσιολογική», επισημαίνει ο δρ Άριελ Όσταντ.
Leave a reply